Filteren

19-03-2023

Autisme en overprikkeling

In het kader van de Autismeweek organiseert MEE Zuid-Limburg een informatieavond over autisme en overprikkeling met als gevolg een overbelast zenuwstelsel. Marline Pijler (autismespecialist en eigenaar van Autisme Praktijk Alice) en Marijke Batty (autismecoach) informeren ons over de polyvagaaltheorie. De rol van ons zenuwstelsel bij stress, trauma en angst.

19-03-2023

Creatieve markt in Autismeweek

UITNODIGING DEELNAME ‘HOE CREATIEF BEN JIJ?’ via Vrije Akademie Parkstad en de NVA regio Limburg

Op 30 maart a.s. organiseert Ruilwinkel Kerkrade in verband met de heropening een evenement ‘West op zijn best’ in Flexiforum. Dit vindt plaats in de Spekhofstraat 15 in Kerkrade op de begane grond in de hal van 14.00 tot 19.00 uur.

14-07-2022

Meten is weten, landelijke terugblik 2021

Elk regionaal autismenetwerk koppelt de opbrengsten van hun activiteiten terug aan haar achterban via een jaarverslag. Sinds 2019 bundelt de landelijke coördinerende groep alle regionale opbrengsten in een landelijke factsheet. Als #AutismeNetwerkZuidLimburg zijn we trots op de zojuist opgeleverde factsheet 2021 met alle opbrengsten!

04-04-2022

Jouw Autisme methodiek

De nieuwe Jouw Autisme psycho-educatiie methodiek is ontwikkeld door Suzanne Agterberg. Suzanne is actief lid van het Netwerk Autisme Gooi en Vechtstreek en voorzitter van de NVA Expertgroep Autisme & Onderwijs.

Haar missie is dat ieder kind (en jongere, en uiteindelijk ook volwassene) met autisme zichzelf kan en mag zijn. Suzanne leert tijdens de uitgebreide training die de start vormt van het werken met de 
methodiek, autismecoaches en professionals uit de zorg en het onderwijs om vanuit een 
realistische maar zeker ook positieve benadering jongeren hun eigen weg te laten vinden, 
mét hun autisme. "Ik ben ervan overtuigd dat goede psycho-educatie hier een positieve bijdrage aan kan leveren".

Lees het persbericht in de bijlage Jouw-Autisme Persbericht Psycho-educatie methodiek
Voor professionals geldt In de autismeweek (tot 10 april) een aantrekkelijke korting op de aanschaf van de 
complete methodiek (training, ToolBox en toegang tot het online platform).

31-03-2022

Mogelijkheden voor ontmoeting en gesprek

Deze flyer met mogelijkheden voor ontmoeting en gesprek voor mensen met autisme en hun naasten is gemaakt met diverse initiatieven in de regio Zuid-Limburg. 

Auticorner - Autisme Info Centrum - Auti Treff - NVA - Lotgenotengroep Autisme Limburg -  Stichting Ouders voor ouders - Mama Vita - MEE Zuid-Limburg.

Wil je meer informatie? Maak dan gebruik van de contactgegevens uit de flyer in de bijlage.
ANZL Flyer autisme initiatieven

17-02-2022

Agendaoverzicht met autisme Webinars

Het landelijk Autismenetwerk Nederland neemt het initiatief om Webinars te bundelen op deze landelijke website.

Webinars georganiseerd door regionale autismenetwerken
De coördinatoren  organiseren in samenwerking met hun eigen regionale autismenetwerk regelmatig online bijeenkomsten. Een aantal van deze bijeenkomsten zijn toegankelijk voor breder publiek. Om de informatie makkelijk te delen in de regionale netwerken en een overzicht te hebben, is het idee ontstaan om een overzicht van Webinars/online bijeenkomsten te maken.

04-02-2022

Man met autisme promoveert ...

Man met autisme promoveert op de geschiedenis van autisme

Op 3 februari 2022 is historisch psycholoog Frederik Boven aan de Rijksuniversiteit Groningen gepromoveerd op een onderzoek naar de vroege geschiedenis van autisme. Bijzonder is dat hij zelf autisme heeft. Dit is onderdeel van een bredere trend. Er zijn internationaal steeds meer mensen met autisme die zelf onderzoek doen naar autisme.

01-02-2022

Cursusaanbod Per Saldo

Per Saldo biedt cursussen (alleen voor leden) aan in het cursuslokaal in Utrecht. Natuurlijk blijft dit afhankelijk van de coronamaatregelen en altijd volgens de geldende richtlijnen van het RIVM.

Wil of kun je niet reizen? Je kunt een cursus ook online vanuit huis doen. We blijven cursussen via Zoom aanbieden. Meld je nu alvast aan voor een cursus, dan heten onze trainers je straks graag welkom: in Utrecht of online.

Zie voor het aanbod in de link.

07-01-2022

Nieuwjaarsbericht Initiatief Jeugd

Meer preventie en maatwerk. Snellere hulp, liefst in de directe omgeving van het kind. Minder uithuisplaatsingen en minder kinderen die hoogspecialistische hulp nodig hebben. Meer oplossingen in het voorliggend veld en op termijn minder zorgkosten. Dat willen wij met een aantal Zuid-Limburgse organisaties in de jeugdhulp samen bereiken. Daarvoor zijn wij vorig jaar het Initiatief Jeugdhulp Zuid-Limburg gestart.

15-11-2021

Autismenetwerken maken professionaliseringsslag

De afgelopen jaren hebben 19 regionale autismenetwerken, vanuit financiering door regionale partners én subsidie van VWS, samengewerkt aan professionalisering. Met gepaste trots presenteren deze netwerken de handreiking, waarin onze gezamenlijke kennis en processen op handzame en toegankelijke wijze voor de coördinatoren gebundeld zijn.

Lees het bericht verder op website van de Autisme Netwerken Nederland

18-10-2021

Meten is weten, landelijke terugblik

De landelijke terugblik op de reaultaten van 2020.

In Nederland zijn 17 regionale netwerken actief. Net als in Zuid-Limburg zijn er activiteiten in deze regio’s rondom informeren, signaleren, kennis delen en landelijke verbinding.

Uit de 17 regionale jaarverslagen 2020 zijn de opbrengsten gebundeld en zichtbaar gemaakt in een Factsheet.

De coördinatoren zijn trots op wat zij samen bereikt hebben in 2020 en vertellen dit in het nieuwsbericht: Meten is weten 2020

20-07-2021

Jaarverslag 2020, toch veel kunnen doen

2020 werd het jaar van het coronavirus dat ons vanaf maart in zijn greep hield. Daardoor verliep het voor iedereen heel anders dan gepland. Ook Autisme Netwerk Zuid-Limburg moest de plannen herzien. Toch constateren we in het Jaarverslag 2020 dat er veel is gedaan en we ook veel hebben geleerd. Vooral dat we elkaar ook digitaal kunnen ontmoeten. Daardoor werd 2020 toch een goed jaar voor het netwerk.

12-04-2021

Magazine

Onze collega's van het Autisme netwerk Noord-Holland Noord hebben in maart 2021 een magazine uitgebracht.

Op 29 maart lanceren de convenant partners van het autismenetwerk Noord-Holland Noord een gezamenlijke glossy, een mooi magazine waarin zij hun werk voor en met mensen met autisme voor een breder publiek zichtbaar willen maken. Met kunst, boekrecensies, interviews en artikelen over autisme, of  autismespectrumstoornis (ASS) in de volle breedte.